Program prekonferencji 2021

prekonferencja 22 listopada 2021 Planetarium Centrum Nauki Kopernik

Planowane godziny trwania prekonferencji:
10.00 – 18.00

“Ale Kosmos!”, to temat prekonferencji tegorocznej edycji Interakcji-Integracji, na którą zapraszamy popularyzatorów wiedzy o kosmosie, osoby tworzące treści multimedialne na ekran planetariów i kin sferycznych.

Naszym celem będzie poruszanie aktualnych tematów ważnych dla środowiska oraz tych, które może przynieść nam przyszłość. Jak je stworzyć „obrazem” na dużym ekranie, co i jak mówić, aby przekaz był ciekawy, interaktywny i zrozumiały?

Już teraz spodziewamy się  uczestników m.in. z Planterium Wenus w Zielonej Górze, Planetarium Śląskiego w Chorzowie, Olsztyńskiego Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego czy Centrum Popularyzacji Kosmosu “Planetarium – Toruń”. Dołączcie do nich!

W programie znajdą się dwie sesje tematyczne oraz warsztaty.

Współczesność na sferycznym ekranie

SPOTKANIE W FORMACIE PRZEGLĄDU

Prowadzący: Kamil Deresz, Planetarium Centrum Nauki Kopernik

Jak pokazy i obrazy fulldome poruszają i wpisują się w ambitne tematy współczesne? Podczas spotkania zostaną pokazane i opatrzone komentarzem najnowsze pomysły na wizualizacje dotyczące pandemii, kryzysu klimatycznego oraz innych nietypowych treści. Czego potrzebujemy więcej?

Nowości w polskich planetariach

PREZENTACJE

Prowadzący oraz uczestnicy zostaną ogłoszeni wkrótce

Podczas sesji dokonamy przeglądu nowych urządzeń i aparatur, zapoznamy się z mapą nowych planetariów w Polsce, a także wymienimy się wiedzą o najciekawszych osiągnięć z zakresu popularyzacji wiedzy o kosmosie.

Storytelling i improwizacja

WARSZTATY

Prowadzący: Mateusz Wyszyński oraz Jacek Mikulski, Planetarium Centrum Nauki Kopernik

Celem planetarium jest dostarczanie szerokiej publiczności wiedzy o nauce i technologii, a półsferyczny ekran jest do tego fantastycznym narzędziem. Niestety nawet najpiękniejsza produkcja fulldome zostanie źle odebrana, jeśli nie poświęcimy odpowiedniej uwagi scenariuszowi naszego pokazu.

Warsztaty podzielone są na dwie części. Pierwsza będzie dotyczyła storytellingu. To stare rzemiosło, które zapewnia nam narzędzia do przekazywania pomysłów w emocjonujący sposób. W tej części poznamy podstawy opowiadania historii, a podczas pracy w grupach stworzymy storyboardy, stosując różne techniki storytellingowe. W części poświęconej improwizacji wypróbujemy kilka gier z dziedziny improwizacji teatralnej i dowiemy się, jak wykorzystać je we własnych pokazach planetarium. Wszystko po to, aby nasze pokazy na żywo były bardziej angażujące, nie tylko dla naszych gości, ale także dla nas samych.